Foredrag

Emner jeg udbyder pt.:

Når livet går i stykker…

Når vi bliver forladt, skilt, eller arbejdsløse,

når vi selv eller vores nærmeste rammes af sygdom,

når alt er kaos,

hvad gør vi så?

Psykologi, poesi og mystik fra mange forskellige kulturer har redskaber,

der kan hjælpe os.

 

Med poesi som rejseleder i personlighedens dybder.

Jeg tror, at poesi og visdomshistorier kan åbne døre til menneskers hjerter og kan være som balsam for den enkelte i en plaget tid på vores stadig mere forpinte jord.

En aften med poesi og livsvisdom fra vidt forskellige steder på kloden. Danske og svenske digtere, græske, tyrkiske, engelske, japanske, kinesiske og persiske! Fra Henrik Nordbrandt og Konstantinos Kavafis til Rumi og Ryokan. 

 

Kristen mystik, meditation, bøn og livsmod.

Mystik er i os alle.
Kristen mystik er således ikke noget, der findes “derude.” Den findes i hver enkelt. Den er hellig. Den er som et vognlæs af nåde, en uventet gave.

Ordet mystik indebærer både”at se indad” og “at høre til.”

Af og til skal vi påmindes om mystikkens eksistens og dens værdifuldhed i denne verden, hvor det meste kan købes eller sælges. Hvordan kommer vi i kontakt med mystikken, og hvordan værner vi om den, så vi kan blive mere stabile i vores tro og livsmod?

 

“Kærligheden kræver, at denne poesi og disse visdomshistorier skal frem…”

Om sufimester Jalaluddin Rumis vejledning til et meningsfyldt liv – måske verdenshistoriens mest læste og betydningsfulde – i globalt perspektiv.

Sufitraditionen har med sine underfundige visdomshistorier og sin vidunderlige poesi mange redskaber til personlig og spirituel udvikling i sin værktøjskasse. De har været kendt og værdsat i århundreder af mennesker, der er optaget såvel af tilværelsens jordnære udfordringer som af dens spirituelle dimensioner. De seneste 25 år har de været godt på vej ind i den vestlige verdens litteratur, teater, psykoterapi, livsstil og livsgrundlag.

 

Om at danse med livet. Japansk Zen psykologi.

En aften med japansk zenpoesi og psykologi.

Buddhas 4 ædle sandheder som livsgrundlag beskrives sammen med den ottefoldige vej. Zens visdom, natur og miljøopfattelse, dens etiske og psykologiske aspekter og meditative praksis gennemgås. Poesi, Haikudigte og visdomshistorier illustrerer, hvordan vi kan byde livet op til dans i hverdagen.

Et globalt strejftog i mystikkens og sjælens verden.

Tanker om livets værdier hos en psykoterapeut fra Odsherred, en biskop emeritus fra Linköping i Sverige og en zen munk fra Thailand.

Endvidere:

har jeg nedenfor angivet titlerne og indholdet på nogle enkelte af de foredrag og kurser, jeg tidligere har afholdt og som fortsat er aktuelle:

 

Foredrag på KGI, Københavns Gestalt Institut, Ny Østergade 9, III, 1101 Kbh.K, den 16/9 2010:

“Et zendigt og en dæmon om dagen holder dig sund og rask…” (An apple a day keeps the doctor away) Zentanker, zenpoesi og zenmeditationer fremlægges. Alle interesserede er velkomne.

Foredrag på Vallekilde Højskole den 9 juni 2010: “At leve i zen. Øjeblikke af forandring og samhørighed.” Åben forelæsning på KGIs årsmøde.

 

Ugekursus på Væksthøjskolen, Ginnerup, Grenå, 24-29 maj 2010 med Pernille Overø: “Orientalsk mystik:

En uge med hvirvlende sufidans, henrykkende sufipoesi, og vise og til tider sensuelle og erotiske sufihistorier i 1001 nats ånd. Vær med til en uforglemmelig introduktion til den orientalske mystiks begejstring over sjælens og kroppens møde med ligesindede og med Gud. Lad din personlige udvikling beriges af orientens psykologi og spiritualitet.
Hvis du er parat til at åbne og engagere dig, giver kurset dig et stort, dybt og berigende perspektiv på din livsproblematik, som du kan bruge til at integrere de forskellige sider i din personlighed.

Vi glæder os til at præsentere såvel gestaltterapiens som den orientalske mystiks helende indsigter for dig. De giver dig en enestående mulighed for at se på dig selv og dit liv med nye øjne og handle på mere konstruktive måder gennem anvendelsen af de redskaber, som er skabt til at hele splittetheden i din krop, psyke og sjæl.

Gennemgående leder er Folmer Blume Leide, forfatter, historiker og dipl. gestaltterapeut og gæstelærer er Pernille Overø, (www.worlddance.dk/) sufidanser med mangeårig erfaring i at fremkalde ressourcer gennem dans, bevægelse og bøn. Tilmelding Væksthøjskolen 8791 8000.

Workshop den 8-9/5 2010 på KGI, Københavns Gestalt Institut:

Dipl. gestaltterapeut og forfatter Folmer Blume Leide inviterer til workshop med sufi- og zenmeditationer. De bliver sammen med sufi- og zenpoesi, dans og fortællinger de redskaber, der – sammen med gestaltterapiens teori og metode – bliver brugt som indgange til din personlige udvikling og vækst. Tilmelding hos KGI 32130707.

 

Foredrag torsdag den 25/2 2010 på KGI, Københavns Gestalt Institut, Ny Østergade 9,III, 1101, Kbh.K:

“Kærligheden kræver, at denne poesi og disse fortællinger skal frem…” Sufimester Jalaluddin Rumis åndelige vejledning til et meningsfyldt liv – måske verdenshistoriens mest læste og betydningsfulde vejledning – i globalt og gestaltterapeutisk perspektiv. Tilmelding til KGI, 32130707.

 

Workshop på Væksthøjskolen, Sunddalvej 1 – Ginnerup – DK-8500 Grenå,
tirsdag og onsdag den 8 og 9 dec.2009:

At være sig selv i sit eget selskab og sammen med andre.
 

Hvordan står du ved dine egne behov og indre værdier, alene, i venskaber og i kærlighedsforhold? En værktøjskasse med redskaber hentet fra gestaltterapien, sufismen og zenbuddhismen samt blues og rockmusikken.

Foredrag på Væksthøjskolen, Sunddalvej 1 – Ginnerup – DK-8500 Grenå
Onsdag den 16 dec.2009:

En outsiders fortælling:

 

Mit liv som gestaltterapeut og forfatter ser jeg i dag som et krydstogt mellem fortidens personlighedsdannende møder, nutidens praksis og fremtidens forhåbninger. Aftenen bliver en rejse med oplæsning af poesi og prosa, der har haft og har betydning for min egen psyke og sjæl bl.a. med digte af Henrik Nordbrandt, Ylva Eggehorn, Maria Wine, Gustaf Munch- Petersen, Sigmund Freud, Ronald D. Laing, Arne Trankell, Konstantinos Kavafis, Jalaluddin Rumi og Ryokan. Desuden spiller jeg musikstykker med Anisette, Peter Belli, Gorecki, Duke Ellington, Billie Holiday, Sinnead O’Conner, John Lennon, The Beatles, John Lee Hooker og Bonnie Ryatt.

 

Foredrag tirsdag d. 9. sept.2009, kl 19-21.00:
Københavns Gestalt Institut, Ny Østergade 9, 3. sal. 1101 København K

Visdomshistorier og sufipoesi. En anderledes tilgang til personlig udvikling.

Sufitraditionen har med sine underfundige visdomshistorier og sin vidunderlige poesi mange solide redskaber til personlig og spirituel udvikling i sin værktøjskasse. De har været kendt og værdsat i Østens kulturer i årtusinder af mennesker, der er optaget såvel af tilværelsens jordnære udfordringer som af dens spirituelle dimensioner.

Sufimystikkens tænkemåde om mennesket konfronterer vores livsstil med væsentlige spørgsmål:

Hvordan skaber vi en frugtbar livsmåde, og hvordan sikrer vi den mod indre eller ydre fjender?Hvor meget plads får kærligheden, glæden og henrykkelsen i vores liv?
Hvordan skelner vi mellem det, der er godt for os og det, som skader os?
Sufismen byder med sine svar på en rummelighed og dybde, der føjer nogle ekstra dimensioner og et andet perspektiv til livet.
Efter foredraget er der mulighed for spørgsmål og debat.
 

 

whirlingabdur-rs-corner.bmp

Visdomshistorier og sufipoesi –
en anderledes tilgang til personlig udvikling.
Workshop med Folmer Blume Leide –
den 26-27. sep. 2009

Sufitraditionen har med sine underfundige visdomshistorier og sin vidunderlige poesi mange solide redskaber til personlig og spirituel udvikling i sin værktøjskasse. De har været kendt og værdsat i årtusinder af mennesker, der er optaget såvel af tilværelsens jordnære udfordringer som af dens spirituelle dimensioner. De seneste 15 år har de været på vej ind i den vestlige verdens litteratur, teater, psykoterapi og frem for alt også alternativ vestlig livsstil og livsgrundlag. På workshoppen er de arbejdsgrundlaget suppleret med gestaltterapiens teori og metode.

Sufimystikkens tænkemåde om mennesket konfronterer vores livsstil med væsentlige spørgsmål:

1. Hvordan skaber vi en frugtbar livsmåde, og hvordan sikrer vi den mod indre eller ydre fjender?

2. Hvor meget plads får kærligheden, glæden og henrykkelsen i vores liv?

3. Hvordan udvikler vi vores skelneevne mellem det, der er godt for os og det, som skader os?

Sufismen byder med sine svar på en rummelighed og dybde, der føjer nogle ekstra dimensioner og et andet perspektiv til livet.

På Workshoppen præsenterer jeg dig for de visdomshistorier og den poesi fra sufitraditionen, som vil danne udgangspunkt for dit arbejde med undersøgelse af, hvordan du i dit eget liv kan inspireres til at drage nytte af sufimystikkens rigdomme.

Workshoppen er for alle med interesse for nye tænkemåder i det personlige og det spirituelle felt.

Tidspunkt: 26-27. sept. 2009, kl. 11-17
(Københavns Gestalt Institut, Ny Østergade 9, 3. sal., 1101 København K)

Pris: 800 kr.

Om at skabe forandring og stabilitet i tilværelsen

Feriekursus fra 17-08-2009 kl. 14 til 23-08-2009 kl. 18. Væksthøjskolen, Sunddalvej 1 – Ginnerup – DK-8500 Grenå

Kurset vil introducere dig til den eksistentialistiske psykologi og etik og til at bruge denne teori til at gennemskue dine samværsmønstre, positive som negative samt via øvelser give dig redskaber til at skabe mere autenticitet i dit liv. Der vil i ugens løb blive inddraget japansk zenpoesi og sufipoesi samt sufidans.

og

samme sted Onsdag den 19. 08. 2009:

Kærlighed, adskillelse og kreativitet.

En aften i sufipoesiens, sufidansens, sufimusikkens og visdomshistoriernes tegn. En mosaik af sufimester og forfatter til en af den islamiske mystiks absolutte hovedværker, “Koranen på persisk,” Jalaluddin Rumis (1207-73) gudshengivne arbejde og tanker.

Jalaluddin Rumis liv(1207-73)

Hans opvækst, rejser, og møde med vismanden Shams fra Tabris og hans vidunderlige poesi og visdomshistorier. (Foredragsserie på Folkeuniversitetet i København, foråret 2009.)

og

Mystik og visdom i Jalaluddin Rumis verden. Hans underskønne og kærlighedsfulde poesi, hvirvlende dans, underfundige visdomshistorier og spirituelle vejledning. (Sydvestjysk Folkeuniversitetet, foråret 2009)

Den islamiske mystiks guldgrube

med udgangspunkt i Jalaluddin Rumis digtning og åndelige vejledning. (Væksthøjskolen, Ginnerup, uge 4, 2009)

Den glemte kristne arv:

Om ørkenfædrenes spiritualitet, og om inderlighed, eneboere, og klostertraditioner. (Væksthøjskolen, Ginnerup, jan. 2009)

Om tro og eksistens:

Foredrag på grundlag af Anders Laugesens interview med mig sendt i Danmarks Radios P1 den 15 feb. 2009, og genudsendt den 21 feb.2009.

Gestaltterapiens rødder:

Om psykoanalyse(fra Freud til Stanislaw Grof), analytisk psykologi, Reichiansk kropsterapi, eksistentiel psykologi og zen. (Københavns Gestalt Institut, 30 marts 2009)

Udvalgte temaer i sufismen

belyst med eksempler hentet fra Jalaluddin Rumis poesi og visdomshistorier. (Dansk-Iransk Selskab, maj 2008.)

Spørgetime for psykoterapeuter:

Hvad er vigtigt i terapi? Hvordan arbejder vi bedst med de eviggyldige livsspørgsmål? (Gestaltakademiet i Skandinavien, Stockholm 1996)

Mastery:

Om fremgang i erhverslivet og i det personlige liv med redskaber fra sufimystikkens og sufipsykologiens verden.

Jeg har flere punkter på foredragsmenuen indenfor det psykologiske, psykoterapeutiske og spirituelle, og jeg skræddersyr også gerne kurser efter behov og aftale.

Ring og forhør nærmere på +45 30626539